زعفران اردبیل ، زعفران برزند ، پیاز زعفران اردبیل

زمین های اردبیل مستعد کشت زعفران

خاک استان اردبیل در بسیاری از مناطق، مستعد کشت محصول زعفران است

شرکت زرین زعفران برزند با بهره‌گیری از تجارب گذشته و بحث پژوهشی و علمی در حوزه تولید زعفران حمایت همه جانبه را از کشاورزان فعال در این بخش انجام می‌دهد و به نوبه خود سعی کرده تا بسترهای لازم را برای تولید محصول زعفران فراهم کند .

در کنار تامین و ارائه پیاز زعفران، فعالان این بخش را با اصول کاشت حرفه‌ای زعفران، کوددهی مناسب، برداشت اصولی و نوع خشک کردن آشنا میکنیم.
در قالب شرکت تعاونی سعی‌مان بر حفظ منافع زارعین و همچنین تقویت بحث صادرات محصولات تولید شده است تا با توجه به درآمد بالای تولید این محصول بتوانیم شرایط خوب درآمدی برای فعالان این حوزه را فراهم کنیم. از سال 1393 خیلی تلاش کردیم با روند خشکسالی ها در مناطق خراسان رضوی و جنوبی و مهاجرت پیاز زعفران به استانهای دیگر و به جای صادر نمودن پیاز زعفران توسط اشخاص و شرکتهایی خاص به افغانستان آن را به مناطق دیگر ایران و بالاخص آذربایجان و استان اردبیل انتقال دهیم اما…
ضرورت توجه به صادرات زعفران در راستای بهبود وضعیت اقتصادی زارعین
هرچند در استان اردبیل تولید این محصول نوپا و در اراضی محدود عمل‌آوری می‌شود اما امیدواریم با توجه به صادرات و ارزآوری این محصول بتوانیم وضعیت اقتصادی کشاورزان را بهبود بخشیم.
ما به صورت عملی برنامه آموزش زارعین زعفران‌کار را آن هم در سر مزرعه مورد توجه قرار دادیم تا با آموزش تمامی اصول کاشت، داشت و برداشت محصول بتوانیم به توانمندی آنها کمک کنیم

خاک استان اردبیل

خاک استان اردبیل در بسیاری از مناطق ، مستعد کشت این محصول میباشد. با توجه به حساسیت برداشت و خشک کردن زعفران به صورت حرفه‌ای ضرورت دارد فعالان این حوزه و اعضای شرکت تعاونی با اصول درست در تولید این محصول آشنا شوند.
ما به صورت یک مجموعه منسجم در کنار تولید به بحث اشتغالزایی و ارزآوری محصول زعفران و توجه به ارزش افزوده تمامی بخش‌های این محصول متمرکز شدیم و امیدواریم با توجه به مفید بودن زعفران از گل و تمام عناصر این محصول در صنایع دارویی و غذایی بتوانیم در استان اردبیل به درآمدزایی برسانیم.
آیا مناطق مختلف استان اردبیل مستعد برای کشت محصول زعفران است؟
تولید زعفران در این استان به ویژه باتوجه به شرایط اقلیم نیمه کوهستانی و معتدل حتی بهتر از مناطق خشک و کویری است و محصول زعفران درآمد بالایی برای تولیدکنندگان به همراه دارد و بسیاری از مناطق مختلف استان اردبیل مستعد و حتی ایده‌آل برای کشت این محصول است.
البته در برخی از مناطق سردسیر با شرایط جوی بارندگی و یخبندان، کشت این محصول توصیه نمی‌شود ولی در مجموع کیفیت تولید زعفران در این استان جزء بالاترین درصد عناصر در سطح جهانی است.
با توجه به کیفیت تولید محصول در منطقه آذربایجان امیدواریم از لحاظ کمیت نیز شرایط مطلوب‌تری را شاهد باشیم.
برخی از تولیدکنندگان زعفران در گام اول نیاز به سرمایه اولیه و بهره‌مندی از تسهیلات بانکی دارند که متاسفانه سه ضلع حمایتی این محصول جهاد کشاورزی، تعاون و بانک های عامل، اقدام موثری در پرداخت تسهیلات و پشتیبانی‌های مالی نداشته‌اند

تولید زعفران زرین برزند در شهر اردبیل

در این سالها کار را مرحله به مرحله با پشتیبانی اعضای تعاونی به پیش برده ایم ، امیدواریم تولیدکنندگان زعفران از خدمات این شرکت در حوزه کشت مناسب و کارهای علمی و پژوهشی استفاده کرده و از پیازچه‌های مرغوب و باکیفیت که توسط شرکت تامین می‌شود و غالبا از مزارع کشاورزان زیر مجموعه شرکت زرین زعفران برزند در نقاط مختلف استان اردبیل و مناطق مشخص شده در تربت حیدریه بوده است استفاده کنند که قطعا این کار با استقبال کشاورزان ادامه خواهد داشت .
در پایان ، تولید زعفران بالاترین فرصت اشتغالزایی و درآمد اقتصادی را به همراه دارد به طوری که یک روستایی با اختصاص نیم هکتار زمین زراعی خود می‌تواند میلیون‌ها تومان درآمد کسب کند که این تحول اقتصادی و اشتغال زمینه حرکت روبه جلو را در بخش کشاورزی استان اردبیل فراهم می‌آورد. اما با توجه به اقلیمهای متفاوت و عدم شناخت شرایط خاص کاشت زعفران توسط کشاورزان در شهرستانهای مختلف استان اردبیل بدون کارشناسی اصولی وارد این زمینه فعالیت نشوند و فریب سایتها و افرادی که بدنبال فروش پیاز زعفران هستند و رویا فروشی میکنند را نخورند .
نکات مهم کاشت در استان اردبیل عبارتند از ؛
1. شرایط اقلیمی مناسب کشت
2. تضمین وجود آب در زمانهای مورد نیاز
3. زمین مناسب و بستر سازی اولیه با توجه به آزمایش خاک
4. مقدار مورد نیاز کشت در متراژ زمین و سلامتی پیاز زعفران
5. اصول اولیه صحیح کاشت
6. شرایط مالی و نیروی انسانی
7. از همه مهمتر یادگیری مدیریت کار و فعالیت زعفران .
در تمام این مراحل شرکت زرین زعفران برزند به عنوان شرکت پیش رو و اقای علیرضا اکبری به عنوان زعفران کار نمونه استان اردبیل در خدمت کشاورزان زحمتکش خواهند بود .

پیاز گلخانه ای ، کشت گلخانه ای زعفران اردبیل ، زعفران گلخانه ای برزند

زعفران گلخانه ای از واقعیت تا افسانه

در کشاورزی‌های نوین با کاشت در محیط گلخانه و کنترل تغذیه ، آفات ، سموم و همچنین کاهش منابع آبی شرایط بسیار مساعد برای تغذیه و ایجاد اشتغال پایدار فراهم می شود . حتی در کشورهای پیشرفته و توسعه یافته مثل ژاپن که مجمع الجزایر با رطوبت بالا بوده و زمین و خاک مطلوب چندانی برای زراعت وجود ندارد مجموعه های گلخانه‌ای محیرالعقول را شاهد هستیم که این مشاهدات خیلی از افراد را مجاب در کشت انواع گیاهان به صورت گلخانه‌ای می‌نماید حتی زعفران .
اما از آنجایی که گیاه زعفران از لحاظ ساختار فیزیولوژی متفاوت با خیلی از گیاهان است لازم به توضیح دیدیم تا این مسئله با توجه به عدم آگاهی عموم جامعه و سوء استفاده

عده‌ای فرصت طلب در رابطه با مسئله زعفران که فعالیت چندانی نداشته‌اند با جمع آوری چند مطلب اینترنتی و خواندن یک یا چند کتاب و مقاله درست یا غلط و با برگزاری کلاس‌های آموزش زعفران گلخانه‌ای و فریب افراد با دادن اطلاعات ناقص و فروش رویاهای قشنگ سرمایه و زندگی افراد را به مخاطره و نابودی می کشانند و باتوجه به تماس‌های افراد زیاد در این رابطه لازم به آگاه سازی دیدیم.
گیاه زعفران در اواسط اردیبهشت ماه به بعد دو ماه خواب واقعی دارد بعد از این مرحله پیاز زعفران شروع به ساخت کلاله در داخل خود می نماید اما چون به صورت ظاهری و چشمی قابل ملاحظه نیست اصطلاحا خواب مجازی یا کاذب می‌گویند و با توجه به اقلیم و پایین آمدن دمای هوا از اواسط شهریور ماه به بعد و تفاوت دمای شبانه روز پیاز شروع به جوانه زدن می‌کند که اگر گرما تداوم داشته باشد این خواب مجازی ادامه‌ دار خواهد بود.
از لحاظ اقلیمی تفاوت زمانی وجود دارد ،مثلا در استان اردبیل در اواسط شهریور ماه پیاز شروع به زنده شدن می‌نماید اما در نقطه ای دیگر مثل استان کرمان در آبان و آذر ماه شروع می‌شود یعنی بیش از دو ماه تفاوت زمانی وجود دارد البته با توجه به فاصله از عرض جغرافیایی . با بیدار شدن پیازچه زعفران ابتدا لوله گل بیرون آمده یعنی می‌تواند در محیط بیرون از خاک یا گلخانه و حتی گونی حمل پیاز با پایین آمدن دمای محیط ، جوانه زده و گل دهد پس ارتباطی به گلخانه ندارد اما محیط گلخانه برای تنظیم دما ، جلو و عقب انداختن زمان گلدهی در صورت بارندگی و متغیرهای دمایی قابلیت کنترل دارد

در ادامه زمان گلدهی پس از تقریبا دو هفته تا ۲۰ روز که گل آوری زعفران تمام شد اجباراً باید پیازهای زعفران به زمینی که از قبل آماده شده انتقال پیدا کند حال اینکه اواخر برج ۸ یا ۹ می‌باشد زمانی که بارندگی‌ها و رطوبت خاک بالاست و تراکتور قابلیت رفتن بر روی زمین رطوبت‌دار را ندارد چون باعث کوبش خاک می‌شود و اجباراً پیازها باید با بیل و نیروی انسانی به زمین برگردد که بسیار دشوار است در صورتی که تقریباً دو ماه از فرصت ریشه زنی گذشته و تا به حال هنوز ای تغذیه‌ای دریافت ننموده هنگام انتقال به خاک که باید با عمق کاشت مناسب باشد خیلی از جوانه های سوار شده بر روی پیاز زعفران خواهند شکست و از بین خواهند رفت و فرصت برای ریشه زنی و تغذیه خاک فقط چهل تا چهل و پنج روز باقی مانده از آن مرحله به بعد باید با محلول پاشی از طریق برگ جذب تغذیه داشته باشد یعنی سال آینده که دوباره این پیاز از خاک برداشته و به محیط گلخانه برگردد تقریبأ درصد بالایی عناصر شیمیایی استفاده نموده و حال این که تک تک این مراحل هزینه نیروی انسانی خیلی بالایی دارد.
و همچنین افرادی در زمینه زعفران گلخانه ای ادعاهایی کرده اند که برج ۵ تا برج ۱۰ از پیاز زعفران چندین مرحله می‌توانند گل برداشت کنند که این مطلب نیز دروغ محض می‌باشد

پیاز زعفران مانند انسان است تا به بلوغ نرسد قدرت زاد و ولد ندارد یعنی تا از خواب مجازی و مراحل واکنش های بیولوژیکی خارج نشود نمی تواند وارد مرحله بعدی شود از اواسط برج ۶ زودتر قابلیت گل آوری ندارد و پیاز زعفران را می‌توان از لحاظ دمایی کنترل نمود که خواب کاذب ادامه پیدا کند و دیر تر به گلدهی برسد اما کلاً یک مرحله دو هفته‌ای تا ۲۰ روز گل دهی دارد.که تقریباً هر پیاز براساس تعداد لوله‌های گل ، تغذیه و وزن پیاز متفاوت می‌باشد بعد از مرحله گلدهی وارد مرحله رشد برگی می‌شود.
اما هزینه‌هایی که در کشت گلخانه‌ای وجود دارد در کشت زمینی وجود ندارد ، هزینه خرید پیاز اولیه گلخانه‌ای دو برابر هزینه کشت زمینی است ، هزینه لوازم کار مثل نور ، طبقات فلزی ، پالت‌ها ، کولر ، مهپاش و … هزینه انتقال پیازها از محیط گلخانه به زمین در برج ۸ و ۹ و هزینه دوباره در سال بعد انتقال پیازها از زمین به محیط گلخانه .
با توجه به مطالب فوق و قیمت یک کیلو زعفران در کشور ما ، هزینه کشت گلخانه‌ای نسبت به کشت زمینی 3 برابر می‌باشد. کشت گلخانه‌ای برای کشورهایی مثل چین و کشور های اروپایی که قیمت زعفران بالاست مقرون به صرفه است اما در کشور ما خیر یعنی کشت گلخانه‌ای در کشور ما باتلاقی است که افراد با ورود به آن هر چقدر تلاش میکنند که بتوانند سرمایه خود را نجات دهند بیشتر در آن فرو می‌روند.
تمام مطالب فوق بر اساس مقالات علمی تجربی و پژوهشی ۹۰ درصد افرادی بوده که در این مسئله ورود پیدا کرده بودند و مستند کامل می‌باشد.
مطلب نهایی این که اگر کشت گلخانه‌ای مقرون به صرفه بود چرا افرادی که ادعای کارشناسی دارند به جای توسعه فعالیت گلخانه ای خود ، به فروش پیاز و لوازم گلخانه روی آورده اند و به صورت محدود و نمایشی کار می‌کنند .
این مطلب را نیز در سال 96 و 99 در چند سایت و روزنامه جهت آگاه سازی انتشار داده بودیم

علیرضا اکبری تولید کننده و کارشناس شرکت زرین زعفران برزند